Åbningstale Wegnerprisen 2025

af | 4. apr, 2025 | Design

Åbningstalen, hvor årets modtager bliver afsløret, af partner og kurator i SOLOSOLO, Anni Nørskov Mørch. Foto: Tønder Kommune

WEGNERPRISEN

Formålet med Wegner Prisen er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder. Derudover skal prisen udbrede kendskabet til Kunstmuseet i Tønder som formidler af Wegners arbejde og formidler af nordisk kunst og design.

Wegner Prisen uddeles derfor til en designer, der har bidraget væsentligt til den nordiske designs udvikling og/eller til en person eller institution, der har bidraget eller bidrager til kendskabet til Wegners virke og betydning.

Prisen består af et pengebeløb på 25.000 kr. og et Wegnermøbel. Den uddeles én gang årligt og blev uddelt første gang i 2015.

Vinderen af Wegner Prisen kåres af en jury, der består af: Jørgen Popp Petersen, borgmester i Tønder Kommune, Anne Blond, direktør, Foreningen Museum Wegner,
Anne-Louise Sommer, museumsdirektør, Designmuseum Danmark, Michael Bjørn Nellemann, bestyrelsesformand Rungstedlundfonden/Karen Blixen Museum
Tine Blicher-Moritz, Kunstmuseet i Tønder

WEGNERPRISEN

Kurator og partner i SOLOSOLO Anni Nørskov Mørch afslørede årets modtager af Wegnerprisen 2025 med denne fornemme tale. Den royale ramme på Schackenborg Slot i høj solskin slog den smukkeste tone an til dette flotte arrangement. Som modtager er sådan en tale den smukkeste gave. TAK!

Tak for ordet og tusind tak for æren at få lov at afsløre og tale til årets modtager af Wegner-prisen.

Modtageren af årets Wegnerpris kender jeg ret godt.

Hun har åbnet døre for mig som yngre skrivende i kunsthåndværk- og designfeltet.

Hun har inspireret mig.

Og hun har sat røde streger i mine blødende tekster. Og plaster på.

Men jeg er bare en blandt mange, der er blevet berørt og motiveret af dagens prismodtager, som er kropsliggørelsen af engagement i dansk kunsthåndværk og design.

Det personlige glødende engagement og dygtighed er naturligvis vigtigt for en højt specialiseret og vidt forgrenet, men også fragmenteret kunstform som kunsthåndværk og design. Engagement og dygtighed er vigtigt for, at faglighederne kan udvikle sig og bidrage til andre områder af samfundet.

Men engagement og dygtighed gør det bare ikke alene.

Der skal knofedt til.

Rasende blind arbejdsiver og dumstædig virkelyst.

Vi ved det.

Os, der kerer os om dansk kunsthåndværk og design og de værdier, der ligger i at have kvalitet mellem hænderne og skønhed mellem ørerne.

Det står dagens prismodtager også for.

Det at gøre arbejdet. At blive ved. At bygge sin egen megafon. At udfordre sig selv. At udfordre feltet.

Derfor er det mig en stor glæde at annoncere, at årets modtager af Wegnerprisen er Charlotte Jul!

Anni Nørskov Mørchs åbningstale strakte smil og eftertænksomhed. Foto: Colin Seymour

Charlotte Jul er cand.mag i spansk, filosofi og design fra Københavns Universitet, selvstændig siden 2000 og dertil løbende tilknyttet forskellige væsentlige aktører i designfeltet såsom det Kongelige Akademi.

Hun virker som utrættelig skribent, lejlighedsvis kurator og årelangt medlem af designjuryen for 15. juni Fondens hæderspriser til nyuddannede designtalenter.

Og så er Charlotte Jul er en vidunderlig redaktør.

For som nævnt kender jeg Charlotte, da hun flere gange har været min redaktør på tekster, som jeg spændt har sendt til hende.

Nænsomt responderer hun på det fremsendte med et: Er det sådan, du vil fremstille det? Så man straks begriber, at man har skrevet sig selv helt i hegnet – og finder vejen igen.

Dét kvitterer hun så for med overstrømmende versaler, der springer ud af skærmen som en redaktionel krammer så hård og kærlig, som dem man får, når man møder hende til alle – ja, alle – ferniseringer og begivenheder i det danske kunsthåndværk- og designlandskab.

Prisoverrækkelse af Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen. Foto: Anni Nørskov-Mørch

Et landskab som hun for nylig og meget tiltrængt har kortlagt i magasinet Formkraft.

Når man kortlægger udstillingsstederne i det danske kunsthåndværk- og designlandskab, så er der meget at glæde sig over. Som hun selv skriver:

”Der er et stigende behov og ønske for at se, opleve og mærke nutidens kunsthåndværk og design.”

Hun noterer sig tendensen, at:

”… samtidens kunsthåndværk og design i høj grad formidles via kunstnerdrevne initiativer…”

Og at:

”Kunsthåndværkere og designere er generelt gode til at skabe deres egne scener.”

Men kortlægningen afslører også huller:

”For selvom [de kunstnerdrevne initiativer] skaber synlighed og publikummet er til stede, så er scenerne håndholdte, sporadiske og bliver ofte ikke dokumenteret.”

og her rider Charlotte og jeg på samme kæphest:

”Når dokumentationen mangler, bliver udstillingerne, udøvernes værker og intention ikke en del af den faktuelle designhistorie og dermed traditionen og forskningen. Det er et problem i forhold til den løbende kulturarv og skævvrider billedet af feltet.”

TAK FOR DET, Charlotte!

Dejligt mange gæster havde fundet vej til Schackenborg Slot. Foto: Bo Jacobsen

Vi bryster os – med rette – af at være en stolt design-nation.

Det har Danmark kunnet kalde sig længe: Vi ser gerne tilbage på dengang, vi var stolte af, at de amerikanske præsidentkandidater sad på Wegners runde stol under en tv-transmitteret debat i 1960.

Og vi gør det det i dag, hvor designstuderende spænder mantraet om funktionalitet helt ud omkring bæredygtig ansvarlighed, og holder de æstetiske visioner smidige nok til at kunne række fra hverdagsliv til innovation.

Charlotte Jul kender og formidler både traditionen og den levende scene og de unge designstuderende.

En kop.
En seng.
Et symbol.
En funktion.

Den er ikke altid nem at fange med ord, den værdi, der bor i kunsthåndværk og design.

Vi ved det dog. Vi mærker det hver dag.

Men med et veludviklet vokabular kan vi stille kritiske spørgsmål og overdrage viden og udveksle den med hinanden og et større fællesskab. Det er pinedød nødvendigt at have en dannet offentlighed omkring kunsthåndværk og design, så vi ikke forholder os til indretningen af vores liv og samfund – for det er det, vi taler om her: indretningen af vores liv – som umælende forbrugere.

Design er kulturstof. Det hører til i debatten. Det vedrører samfundsøkonomien. Design er erhvervsstof. Uddannelse. Velfærd. Innovation. Skønhed. Værdighed. Bæredygtighed.

Men skal debatten være skarp og konstruktiv, så skal vi tæt på det, vi taler om. Og der er Charlotte Jul. Tæt på dansk design og kunsthåndværk. Og heldigvis bruger hun ikke kun sin følsomme stemme til at formidle fortrinlighederne, hun spidser også indimellem pennen med en kras kritik og peger på det, vi mangler.

Jurymedlem og direktør for Museum Wegner, Anne Blond, kurator og partner i SOLOSOLO Anni Nørskov Mørch og Eva Wegner. Foto: Cecilie Bak Lindhard Fabricius

Her kommer vi så til det bedste – og det værste – ved Charlotte Jul:

At hun er så enestående.

Enestående i sin dedikation til at folde ord ud omkring design og udfolde design til nære og fjerne fagfæller.

Og ene-stående i den forstand, at hun har alt for få fæller, der istemmer koret og diskuterer kunsthåndværk og design.

Så lad os her og nu love Charlotte og hinanden, at vi ikke vil lade hende stå så ene. Vi må istemme, samtale, nuancere, opponere og give flere ord til dansk kunsthåndværk og design.

Hjerteligt tillykke, Charlotte, med den anerkendelse og den opfordring til fortsat engagement og ordrigt lederskab, der ligger i tildelingen af Wegnerprisen 2025!

‘photo opp’ på gårdspladsen foran Schackenborg Slot med jurymedlem og direktør for Museum Wegner, Anne Blond, og partner og kurator i SOLOSOLO, Anni Nørskov Mørch. Foto: Kurt Bucka

Juryens motivering:

Der er ikke en, der kender den danske kunsthåndværker- og designscene bedre end Charlotte Jul.

I over 25 år har hun med en imponerende vilje og dedikation viet sit professionelle virke til at sætte ord på nutidens kunstneriske processer gennem et hav af artikler, interviews, anmeldelser og talks. Hun har både som redaktør og skribent været med til at sætte en dagsorden og dermed hjulpet sin egen tids kunsthåndværk og design til ikke at blive glemt, men tværtimod kræve en plads og en stemme som en af nutidens største danske kunstarter.

Hendes aktive pen har altid været at finde i såvel trykte som digitale medier. Her skal særligt fremhæves hendes egen vigtige og indbydende hjemmeside www.charlottejul.com og dets tilhørende nyhedsbrev, som hver måned siden 2021 er landet i et utal af mailbokse. På en lødig og inspirerende måde opfordrer hun her den enkelte til gennem samtaler, anmeldelser, essays og debatoplæg at åbne sig for de kræfter, der ligger i det gode kunsthåndværk og gøre kunsten til en aktiv del af sit eget liv.

Charlotte Jul får Wegnerprisen 2025 for hele tiden at være der, hvor fremtidens kunsthåndværk- og designhistorie skrives, for at kere sig om forståelsen af den udøvendes metier og for aldrig at slippe formidlingen og forståelsen af den danske designhistorie.

Møgeltønder og Schackenborg Slot viste sig fra sin smukkeste side på Hans J. Wegners fødselsdag d. 2  april.Foto: Bo Jacobsen

WEGNERPRISEN

Formålet med Wegner Prisen er at udbrede kendskabet til Tønder som Wegners fødeby og hans tilknytning til Tønder. Derudover skal prisen udbrede kendskabet til Kunstmuseet i Tønder som formidler af Wegners arbejde og formidler af nordisk kunst og design.

Wegner Prisen uddeles derfor til en designer, der har bidraget væsentligt til den nordiske designs udvikling og/eller til en person eller institution, der har bidraget eller bidrager til kendskabet til Wegners virke og betydning.

Prisen består af et pengebeløb på 25.000 kr. og et Wegnermøbel. Den uddeles én gang årligt og blev uddelt første gang i 2015.

Vinderen af Wegner Prisen kåres af en jury, der består af: Jørgen Popp Petersen, borgmester i Tønder Kommune, Anne Blond, direktør, Foreningen Museum Wegner,
Anne-Louise Sommer, museumsdirektør, Designmuseum Danmark, Michael Bjørn Nellemann, bestyrelsesformand Rungstedlundfonden/Karen Blixen Museum
Tine Blicher-Moritz, Kunstmuseet i Tønder

WEGNERPRISEN