Åbningstale til Nanna Ditzel
Nanna Ditzels grafiske Bænk for to. Foto: Schnakenburg & Brahl.
LOUISE CAMPBELL
Født i 1970 og uddannet på hhv. London College of Furniture i 1992 og Det Kongelige Akademi i 1995.
Siden sin afgang har hun drevet tegnestue i eget navn med kunder som Royal Copenhagen, HAY, Zanotta, Georg Jensen og Louis Poulsen mfl.
De senere år har hun deltaget på flere udstillinger med sine kunstneriske projekter – heriblandt MINDCRAFT og senest soloudstillingen Støj på Linjen på Munkeruphus i 2023.
Derudover har hun kurateret flere udstillinger, siddet i flere bestyrelser og var i 2010-2008 forperson for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design. De sidste tre år har hun desuden været dommer på TV-programmet Danmarks Næste Klassiker.
Nanna Ditzel – design til nye højder
28. september, 2023 – 11. august, 2024
www.trapholt.dk
Da Trapholt åbnede udstillingen Nanna Ditzel – design til nye højder gav designer og kunstner Louise Campbell denne tale. Vi har fået lov at genudgive den, så vi, der ikke var i Kolding, kan læse den generøse hyldest til en af dansk designs mest nysgerrige, nytænkende og produktive formgivere i det 20. århundrede.
Dette er tredje gang, jeg holder en tale for Nanna Ditzel. Trods fristelsen til at begå lidt genbrug, er den, af respekt for dagens heltindes insisteren på konstant fornyelse, dugfrisk. Sidste punktum blev sat i toget på vejen herover, desværre ikke i en vogn indrettet med hverken pink eller blå Hallingdal tekstiler.
Den første tale blev holdt for 22 år siden i forbindelse med at vi modtog hver vores pris. Hun en stor, jeg en lille. Vi var blevet opfordret til at sige noget til hinanden.
Bævrende af ærefrygt talte jeg længe, og desværre formentlig tilmed på vers.
Nanna derimod, fattede sig noget mere præcist. Jeg fik ni ord.
Dels var der nok ikke så meget at sige, dels var Nanna ikke ligefrem lang i spyttet. Plet ramte hun dog selvfølgelig.
Den udødelige Trisse i en af sine mange farvede versioner. Foto: Kenneth Stjernegaard
Nanna Ditzels arbejde er klart og tydeligt.
Trissen. Trinidad. Trapperum.
Pletskud, pletskud, pletskud.
Skønhed betød lige så meget for hende som funktion, som blev taget meget alvorligt.
Selvom både møbler, smykker, tekstiler, helheder og detaljer fra hendes hånd altid bærer præg af en poetisk elegance, et overskud, er der aldrig overflødige dikkedarer. Der er et formål med hver en streg hun har slået.
Nanna eksisterede i verden med en utæmmelig nysgerrighed. Lige interesseret i stort og småt. De uforglemmeligt turkisblå øjne var altid, altid knivskarpt spejdende efter muligheder, også på steder, hvor andres blikke blot fór forbi. Alt havde potentiale til at inspirere i sig. Hjemmet hos den lille familie i de unge år. Børnenes leg. En krave, et æg, en rulle sytråd, en detalje på en veranda på en tropeø. En film.
‘Grand dame’, first mover og verdensborger dengang, få andre kvindelige designere var det. Foto: Søren Kuhn
Nanna eksisterede i verden med en utæmmelig nysgerrighed. Lige interesseret i stort og småt. De uforglemmeligt turkisblå øjne var altid, altid knivskarpt spejdende efter muligheder, også på steder, hvor andres blikke blot fór forbi. Alt havde potentiale til at inspirere i sig. Hjemmet hos den lille familie i de unge år. Børnenes leg. En krave, et æg, en rulle sytråd, en detalje på en veranda på en tropeø. En film.
Altid var hun i gang, altid gjaldt det næste skridt.
Fra de helt unge år, hvor anden verdenskrig stadig smadrede løs mens den frihedshungrende unge kvinde havde gjort, som tænkt, og havde blæst på normer og var kommet på kunsthåndværkerskolen og havde mødt sin Jørgen og som derfra var klar til at komme videre – og helt frem til hun som noget af det allersidste fra et hospice holdt møde med sin trofaste samarbejdspartner Thomas Graversen for at sikre sig at han havde styr på hvordan arbejdet, hvis ikke hun selv, skulle fortsætte.
Hvad er godt dansk design? Den danske enkelthed, vi elsker at prale af?
Der hersker en overbevisning om at stilfærdighed i et design er en dyd. Gør et produkt ikke synderligt nummer af sig, er det et plus, for så vil det passe til mange slags situationer og mennesker, så vil det sælge godt, så vil det kunne bruges hen over skiftende tendenser og modeluner.
Nyt greb om velkendt typologi – i farve, form og funktionalitet. Foto: Kenneth Stjernegaard
Nannas arbejde lander skævt i forhold til stilfærdighedskriteriet.
Hendes design er ærligt og ligetil. Funktionsorienteret. Så langt, så accepteret. Men det er også elegant, ofte vovet i enten funktion, materialevalg, fremstillingsteknik eller alle tre, og som nævnt altid bydende på fortællinger.
Har det været anset for værende overflod, at produkter flettes sammen med fortællinger, at hun har givet plads til farver, endda mønstre?
Er det fordi hun i mindre grad end så mange af sine samtidige lod sig inspirere af fortidens formgivning? Fordi hun – og Jørgen – gang på gang vovede at se fremad?
Det meste af dansk design skabes i virkeligheden på et kalkerpapir, som går på omgang fra generation til generation. Der tegnes ganske – her kommer ordet også – enkelt videre på eksisterende tanke- og regelsæt om, hvordan møbler og objekter skal se ud, fungere og samles, nyt tilføjes kun hvis højest nødvendigt, som regel trækkes blot fra. Kontinuitet er naturligt, Traditioner kan være gode, ja fantastiske. Farlige er de dog sandelig også, hvis ikke nogen løbende stiller spørgsmål til om deres gyldighed er vedvarende.
Endnu en farverig fortolkning med grafisk flair og kant ved navn Butterfly Chair. Foto: Schnakenburg & Brahl.jpg
Ditzels mission har ikke været at bekræfte danskerne i danskhedens fortrinligheder. Den har nærmere været et oprør mod samme snæversyn. Ud med forsigtigheden og selvtilstrækkeligheden – hellere lidt rend mig i traditionerne. Husk på tiden, på krigen, hun blev voksen under, der var ikke meget på hylderne at hylde i den tid. Det er forståeligt at hun – og en overraskende lille håndfuld medsammensvorne, anså et oprør med konformiteten som værende en nødvendighed. Det er rørende, så optimistisk og bydende, hun påtog sig at udarbejde og servere sine bidrag til dette oprør.
Hun løftede bare blikket. Hvor flertallet så mod Kaare Klint fik hun øje på Dior. Hans første kollektion, the new look, en revolution. Ung, glamourøs, feminin, og frigørende. Sådan kunne det også gøres.
Mode er ikke et ord danskere gerne forbinder med design, slet ikke når det gælder møbler.
Vi ynder her til lands tvært imod at stræbe efter tidløshed. Det er der mange gode grunde til, men hvis alle gør det, hvordan kan vi så finde nedslag i vores historie? Hvordan kan vi løse aktuelle udfordringer og behov optimalt, hvis vores bud også skal være til generel nytte om hundrede år? Der skal til hver en tid være nogen, som vover at springe op fra strømmen og ikke blot tænke, men også handle på eget instinkt, til tiden. Nanna så ikke moden som en fjende, men som et ord, der tillod konstant bevægelse og dermed konstant refleksion.
I værkstedet under arbejdet med prototypen til Vilette Chair. Foto: Schnakenburg & Brahl
Tidernes skiften har interesseret Nanna. Har været en livslang pakkekalender for denne verdensdame. Hver fase bød på nye muligheder, som skulle gribes, jo fastere, des bedre, men aldrig for at blive hængende, men tvært imod for at være mere klar til med samme smidighed og styrke at svinge videre til den næste.
Nanna Ditzel havde et håndværk, men var først og fremmest designer. Muligvis den allerbedste vi har haft, hvis vi justerer lidt på klassiker-kriterierne og ser på designerens fornemste opgave, som jo er at imødekomme enhver ny udfordring med lige dele kritisk interesse, omhu, gåpåmod, vedholdenhed og sans. Især sans. For mennesker. For materialer, former og farver. For situationer. For hvor grænsen er, og for hvortil grænsen kan rykkes.
Nanna forblev en konstruktiv udfordrer. Uanset om det gjaldt øverste ledelse eller maskinmesteren. Metoden var at spørge frem for at diktere.
Hvem og hvad har vi her? Hvad kan du? Hvad kan det? Hvad har vi brug for? Hvad kunne være interessant at prøve? Hvad mon der vil ske, hvis vi i stedet trykker på denne knap…?
Armbånd i sølv for Georg Jensen. Foto: Georg Jensen
Nanna blev 81, men blev vistnok aldrig træt.
Kun træt af.
Ordet kedeligt betyder at være uden kraft og styrke. Ude af stand til at inspirere, engagere eller vække interesse; uden oplivende eller interessante elementer.
Nanna brugte ordet. Som alvorligt kritikpunkt, når hun mente en situation eller et produkt blev for statisk.
Det er ikke svært at forstå at en velbegavet ung kvinde har ønsket sig og sine omgivelser radikal forandring fra den mørke krigstid, hun voksede op under. Det er sværere at forstå at det faktisk lod sig gøre. Der har været så mange forhindringer på Nannas alt andet end snorlige vej, forhindringer som ville have væltet enhver anden omkuld. Hendes drivkraft har været enorm.
Mon ikke hun i det misundelsesværdigt harmoniske parløb med sin Jørgen (behind some great women there is also a great man) var, ja, primus-spørgeJørgen?
Delikat detaljeudsnit af Seashell Chair. Foto: Schnakenburg & Brahl
Udfordrer blev hun i hvert fald ved med at være. I sit samarbejde med en imponerende bred vifte af virksomheder, og i omgang med sine kolleger. I ethvert udstillingsregi hun lod sig involvere i, og der var mange, var det Nannas dom over valg af udstillingstemaer, -steder og endelige produkter, alle frygtede mest. Hun var ambitiøs på alles vegne. Hørtes ved træf ordene kedeligt, eller uoriginalt, vidste man hvem afsenderen var. Og at hun havde ret.
Jeg håber denne udstilling kan være med til at justere på formuleringen af Nannas renommé.
Hun kaldes festlig – det var hun – hun kaldes legende – det var hun i den grad – hun kaldes feminin – OM hun var – men den lettere kritiske tone, som også følger med disse beskrivelser, er ikke rimelig. Hun havde let ved design. Men var hamrende seriøs. Bare ikke kedelig.
Et skridt ad gangen har hun, hvis ikke flyttet bjerge, så omfattende landskaber og holdninger hvor end, hun har været. Til meget af det, vi i dag præsenteres for som verdensnyheder på messer og udstillinger rundt omkring på kloden, ville Nanna kunne sige: been there, done that.
Foldestolen i al sin geniale enkelhed: Foto: Kenneth Stjernegaard
Forleden bad jeg en nærtstående kollega om hans bud på hvorfor hun ikke har rangeret på de øverste statustinder før nu. Han svarede tøvende, kunne godt selv høre, hvordan det lød: at hendes design jo ikke rigtig passer sammen med resten af den danske designtradition. Tænk at det så længe har været et minus. Hun var fremragende. Et kæmpe plus.
Jeg vil slutte med at bede jer hver især bruge jeres egen forestillingsevne.
Forestil jer lyden i Ditzel-parrets trapperum i brug:
Tilbagelænede stemmer, Jazz, isterningers klirren i store glas, lyden af en sko, som glider af en fod og lander på et blødt gulvtæppe. En cerut, der tændes af en kvalitetslighter. Latter.
Forestil jer så lyden i det børnehjørne på Lyngby bibliotek, som samme par installerede:
Et kor af højstemte børnestemmer, dog er det takket være tekstiler til at få ørenlyd. Mange fødder, der lander mange gange med polstrede bump. Møbler, der vendes og triller og stables. Måske høres lyden af en bog, der lander på et bord, måske ikke. Begejstringen er i hvert fald mærkbar.
Forestil jer til sidst lyden i børneværelset totalindrettet af Ditzel-parret med hjælp fra Gunnar og Grethe Aagaard Andersen:
Igen højstemte børnestemmer. Legetøj og legemøbler i bevægelse. Hop og spring op i og ud af senge. Pludselig også lyden af et par tomater, som rammer en stribe på en væg med splat. Ikke efterfulgt af skamfuld stilhed. Kun befriende fryd.
Tak, Nanna – og Jørgen Ditzel, for at have sat meningsfuld kulør på og fut i gamle, grå Danmark. Tak for generøsiteten, horisontudvidelsen og glæden.
Tillykke Trapholt med at I – endelig – har givet denne røvsparker af en grand dame opmærksomhed og plads som i den grad fortjent. Tillykke til os alle med at hun var en af vores.
Udstillingen på Trapholt er bygget op af flere sidde- lege- og læringsmiljøer. Foto: Kenneth Stjernegaard
LOUISE CAMPBELL
Født i 1970 og uddannet på hhv. London College of Furniture i 1992 og Det Kongelige Akademi i 1995.
Siden sin afgang har hun drevet tegnestue i eget navn med kunder som Royal Copenhagen, HAY, Zanotta, Georg Jensen og Louis Poulsen mfl.
De senere år har hun deltaget på flere udstillinger med sine kunstneriske projekter – heriblandt MINDCRAFT og senest soloudstillingen Støj på Linjen på Munkeruphus i 2023.
Derudover har hun kurateret flere udstillinger, siddet i flere bestyrelser og var i 2010-2008 forperson for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design. De sidste tre år har hun desuden været dommer på TV-programmet Danmarks Næste Klassiker.
Nanna Ditzel – design til nye højder
28. september, 2023 – 11. august, 2024
www.trapholt.dk