SAMTALE: Møbelsnedker Alberte Svendsen

af | 30. jan, 2024 | Design

Moving Object tager afsæt i den geometriske form oloid. Værket er en stor bevægelig tumling, der viser hvordan lys påvirker en overflade af strå. Foto: Søren Svendsen

ALBERTE SVENDSEN

Født 1997
Uddannet møbelsnedker fra Københavns Møbelsnedkeri i 2022, hvor hun fik Sølvmedalje for sit svendestykke – et skab med Intarsiadekorationer indeni. Hun var også i fire måneders mesterlære hos Sankaku-ya, Shiga i Japan i 2023 som tømrer.

I 2022 var hun i to måneders mesterlære hos Maonia i Paris, der er en af de få tilbageværende virksomheder i Frankrig, der arbejder med intarsia.

Aktuel med udstillingen Objects of Infinity i Officinet, der åbner 22. februar.

@alberte_svendsen_

Møbelsnedker Alberte Svendsen skaber overfladedekorationer på sine møbler og genstande med rugstrå i teknikken intarsia. Det er langsommelig nørdethed i ypperste kvalitetspotens og aldeles betagende. Mød det unge talent med et politisk hjerte, der banker for det glemte håndværk.

Alberte Svendsen åbner døren til træværkstedet på Statens Værksteder med et smil og et stærkt håndtryk. Her har hun bygget og boet i flere måneder for at gøre værker klar til sin første solo-udstilling i Officinet, der åbner ultimo februar.

Hendes værker varierer fra det petit til det større – som minutiøst anlagte opbevaringsskrin til større sideborde og indrammede billeder til væggen. Hendes materiale er strå af rug. Indfarvet og indkøbt i Frankrig, hvor hun lærte materialet at kende. Strå, som hun forbereder ved at snitte det op i strimler, som hun bruger i sit intarsia-arbejde med at dekorere sine møbler og objekter.

Intarsia er snedkerarbejdets broderi. En mosaiklignende udsmykning i forskellige typer træ, der er limet ind i overfladen. Som et større syarbejde på et tæppe, hvis den sammenligning overhovedet holder. Intarsia er præcision og tålmodighed – et tetris deluxe, hvor feinscmecker-håndværk, vid, metodik og ekvilibrisme svinger samme vej.

Alberte Svendsen synes at være en gammel sjæl i et ungt legeme, for hendes forkærlighed for folk art og antikvariske, historiefortællende artefakter er atypisk for hendes fag og hendes generation. Eller måske ikke. Et paradigmeskift synes at være på vej, hvor næsten glemte håndværk genoplives og nyfortolkes i en ny samtid. Det er godt, relevant og nødvendigt.

Svendsens værker er delikate, stribede vidundere skabt i omsorg for sit fag i et naturmateriale så banalt, at magien ligger netop her. I det, vi ikke ser eller tillægger værdi. Men rugens skinnende overflade skaber et næsten metallisk genskær og opfører sig forskelligt alt efter, hvor og hvordan lyset falder. Og farverne bliver enten vibrerende i deres monokrome intensitet eller tager farve efter, hvilken anden farve, de står ved siden af. Næsten som en væveprøve. Tænk at rugstrå kan forædles til så taktile striber, at de minder om sirligt anlagte og ekstremt stoflige penselstrøg.

Svendsen er en gave til sit fag som den moderne snedker med gamle årer, der tog på en nutidig udgave af valsen i Frankrig og Japan og blev dygtigere og klogere. På både sit håndværk, sin faglighed og sig selv. I hendes kommende udstilling spejler hun sine værker i al deres komplekse mangfoldighed. Og forhåbentlig også os…

Materialestudier og prøver fra Paris. Foto: Alberte Svendsen

Hvorfor intarsia?

Min tilgang til snedkerfaget er dybt nørdet, og jeg har længe været fascineret af krydsfeltet mellem kunst og håndværk. Intarsia er en udfordrende og tidskrævende proces, som har ligget i dvale i over hundrede år. Det appellerer til mig at genopdage en teknik og et udtryk, der er så gammeldags, at der er plads til fri leg og nye fortolkninger. For mig må møbler gerne indtage en mere legende og dekorativ plads i rummet.

 

Hvorfor et så fragilt materiale som strå?

Jeg blev introduceret til intarsia med strå gennem to måneders mesterlære i virksomheden Maonia i Paris. Her lærte jeg teknikkerne og materialet at kende, og i takt med det, fik jeg en utrolig stor lyst til at bruge det i mit eget formsprog.

At arbejde med strå er på mange måder monotont og kræver stor omhyggelighed, men det generer mig ikke. Strå som materiale er svært at afkode og det kan ikke sammmenlignes med noget andet, jeg har set. Materialet har en glansfuld og reflekterende overflade, der i mine øjne er meget udansk. Netop derfor er strå både svært og spædende at arbejde med.

Infinity Cube, lille skrin udført i eg. Foto: Søren Svendsen

 

Hvorfor vil du trække møbeldekorationer ud af skammekrogen?

Jeg bliver inspireret af tanken om at forny den traditionelle tilgang til møbeldekoration og udsmykning. Jeg håber, at jeg kan give de gamle nichefag en stemme ved at skabe en mere frisk og let møbeludsmykning, vi kan genkende os selv i.

I Danmark har dekorerede møbler aldrig haft en fremtrædende rolle. Vores kultur har været præget af nøjsomhed i modsætning til de tunge udsmykkede møbler vi kender fra Sydeuropa. Jeg er selv vild med motiver og pynt, og finder det interessant at præsentere det på en mere moderne skandinavisk måde. Mine møbler og objekter er en stemme og et modspil til mange årtier med rene linjer og glatte flader.

Infinity Cube – samme skrin som ovenstående, anden vinkel. Foto: Søren Svendsen

Dine dekorative objekter bliver nærmest geometriske gimmicks, der snyder øjet. Er der en bagtanke med det greb?

Mit arbejde med farver og perspektiv er en idé, der udspringer af min materialenysgerrighed. Strå som materiale og overflade åbnede sig op for mig som en verden af nye udtryk. Det var materialets naturlige voks og lysrefleksion, der inspirerede mig til at skabe tredimensionelle billeder og visuelle illusioner. De mange farver lagde op til et mere spraglet og grafisk udtryk. De optiske bedrag bliver fremhævet og snyder øjet, fordi strå også er en overflade, der ændrer farvetone alt efter hvordan lyset falder.

Skitser og proces fra opholdet på Statens Værksted for Kunst. Foto: Alberte Svendsen

Er det vigtigt for dig at promovere et næsten glemt håndværk? Er det politisk for dig?

For mig handler håndværk ikke kun om teknik og gentagelser. Jeg ser det bestemt som en politisk handling at bevare og formidle den kultur og viden snedkerfaget indeholder. Mine ornamenterede værker er en kommentar og reaktion på en moderne møbelproduktion, hvor tid og kvalitet ofte er en knap faktor.

Det bliver næsten en provokation i sig selv, når man investerer tid og energi i små, dekorative detaljer, der ikke rummer nogen funktion. Jeg mener, at denne energi og omhyggelighed mærkes tydeligt for beskueren, hvilket resulterer i møbler, der både taler og bevæger.

Sidebord dekoreret med et geometrisk mønster, der snyder med perspektivet. Foto: Søren Svendsen

Hvad handler din udstilling i Officinet om?

Udstillingen Objects of Infinity handler om at sætte nichehåndværket i centrum. Jeg vil vise, hvad dette gamle franske håndværk kan, og hvordan et simpelt materiale som rugstrå kan bruges til at skabe møbler, der har en stemme og kan indtage en central rolle i et rum.

Jeg vil lege med opfattelsen og historien bag dekoration af møbler, og forhåbentlig vække en lille gnist af interesse for materialer, historie og håndværk. Jeg håber, at beskueren vil se en lethed i det samlede udtryk og kigge helt tæt på for at se de små detaljer og mærke omhyggeligheden bag. Jeg håber, jeg formår at formidle materialets enkelthed og storhed på en og samme tid.

Møbelsnedker Alberte Svendsen. Foto: Søren Svendsen

ALBERTE SVENDSEN

Født 1997
Uddannet møbelsnedker fra Københavns Møbelsnedkeri i 2023, hvor hun fik Sølvmedalje for sit svendestykke _ et skab med Intarsiadekorationer indeni. Hun var også i fem måneders mesterlære hos Sankaku-ya, Shiga i Japan i 2023 som tømrer.

I 2022 var hun i to måneders mesterlære hos Maonia i Paris, der er en af de få tilbageværende virksomheder i Frankrig, der arbejder med intarsia.

Aktuel med udstillingen Infinite Objects i Officinet, der åbner 22. februar.

@alberte_svendsen_